Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Αρχική > Ιωάννινα > Μουσεία

Μουσεία

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά)

Φιλοξενείται από το 1933 στο Τζαμί του Ασλάν Πασά, που οικοδομήθηκε το 1618. Το 1993 ανακαινίστηκε και πήρε την σημερινή μορφή του. Στο μουσειακό χώρο εκτίθενται κηροπήγια, κάδρα, κεραμικά βάζα και πιάτα που κοσμούσαν εσωτερικούς χώρους, κοσμήματα, όπλα, παραδοσιακές φορεσιές, και υφάσματα καθώς και ξυλόγλυπτα έπιπλα. Μεταξύ των εκθεμάτων διακρίνουμε όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το πηλίκιο και το ξίφος του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, ένα από τα όπλα και την πίπα του Εσάτ Πασά, τελευταίου πασά των Ιωαννίνων.

Επίσης, εκτίθεται φωτογραφικό υλικό και πίνακες με θέματα από τις μάχες στο Μπιζάνι και την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Στο Μουσείο, φιλοξενούνται εκθέσεις. Εδώ, εκτίθενται η συλλογή του Βασιλείου Πυρσινέλλα με πίνακες, είδη οικιακής χρήσης και διακόσμησης καθώς και η συλλογή του Αλέξανδρου Πάλλη που περιλαμβάνει είδη οικιακής χρήσης, υφάσματα και όπλα. Τα εκθέματα αναφέρονται στους 18ο, 19ο και 20ο αιώνα. Τα θέματά τους είναι από την δραστηριότητα του χριστιανικού, μουσουλμανικού, και εβραϊκού στοιχείου στην Ήπειρο.

Διεύθυνση : Κάστρο Ιωαννίνων
Τηλέφωνο : 26510- 26356
Ώρες λειτουργίας : 08:00 π.μ. – 03:00 μ.μ.
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Βυζαντινό Μουσείο

vyzantino_mouseioΒρίσκεται στη μεγάλη εσωτερική ακρόπολη του φρουρίου ( Ιτς – Καλέ ), που ήταν διοικητικό κέντρο κατά την Βυζαντινή περίοδο. Το 1958 στη θέση του παλιού Νοσοκομείου, που είχε κτιστεί πάνω στα ερείπια του κεντρικού Κτιρίου του σεραγιού, ανεγέρθηκε το βασιλικό περίπτερο. Το 1993 η 8η Εφορεία Αρχαιοτήτων ανακαίνισε το εγκαταλελειμμένο κτήριο όπου σήμερα φιλοξενείται το Μουσείο. Το Μουσείο έχει επτά αίθουσες όπου εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών από την παλαιοχριστιανική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Το λεγόμενο "Θησαυροφυλάκιο" ένα κτίριο της περιόδου του Αλή Πασά, στεγάζει τη συλλογή αργυροχοΐας, που είναι δωρεά του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και του Ιωαννίδη.


Διεύθυνση : Κάστρο Ιωαννίνων
Τηλέφωνο : 26510- 39580
Ώρες λειτουργίας : 08:00 π.μ. – 07:00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά)
URL: http://www.culture.gr/2/21/212/21208m/g212hm02.html


Λαογραφικό Μουσείο « Κώστας Φρόντζος»

Το Λαογραφικό Μουσείο δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ.) με σκοπό τη διάσωση, συγκέντρωση και αξιοποίηση, διάφορων αντικειμένων, του Ηπειρώτικου Λαϊκού Πολιτισμού. Τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο - πολλά από τα οποία είναι δωρεές φιλογενών Ηπειρωτών, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αγοραστεί -συγκεντρώθηκαν από τον εμπνευστή και δημιουργό του, Κώστα Φρόντζο, Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. και του Ι.Μ.Ι.Α.Χ. Το Μουσείο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1987. Το ιδιόκτητο αυτό κτήριο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη στέγαση του Διδασκαλείου Ιωαννίνων (1913-1936), της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας (1934-1938 και 1941-1944), του Γυμνασίου Αρρένων και της Δημόσιας Τεχνικής Σχολής Εργοδηγών. Η νέα πτέρυγα του Μουσείου προστέθηκε στο παλαιό αρχοντικό του 19ου αι. κατά την πενταετία 1995-2000
Περιλαμβάνει εκθέματα που αναφέρονται στον 19ο και 20ο αιώνα και αντικείμενα του Ηπειρώτικου λαϊκού πολιτισμού όπως α) ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές στολές β) έργα κεντητικής και υφαντικής γ) έργα αγγειοπλαστικής δ) έργα χρυσοχοΐας και ασημουργίας ε) έργα λιθογλυπτικής και ξυλογλυπτικής στ) οικιακές συσκευές ζ) εργαλεία γεωργικών, κτηνοτροφικών και άλλα.
Επίσης, εκτίθενται η στολή του αξιωματικού του τουρκικού στρατού και δημογέροντα των Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Δώνου 1850-1928 κι η στολή του στρατηγού Μάρκου Δρακά.


Διεύθυνση : Μιχαήλ Αγγέλου 42
Τηλέφωνο : 26510- 25233
Ώρες λειτουργίας : 09:00 π.μ. – 02:00 μ.μ., Δευτέρα & Τετάρτη 05:30 μ.μ. – 08:00 μ.μ,
Σάββατο & Κυριακή 11:00 π.μ. – 02:00 μ.μ.

vreli1
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Α. Βρέλλη

Βρίσκεται κοντά στη είσοδο του Κάστρου και περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία.Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος που καλύπτουν θέματα από διάφορες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας και μυθολογίας όπως τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Σωκράτη, την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κ.α.


Διεύθυνση : Καραμανλή 15
Τηλέφωνο : 26510- 22414
Ώρες λειτουργίας : 09:00 π.μ. – 03:00 μ.μ., Κυριακή 10:00 π.μ. – 02:00 μ.μ.Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται στο πάρκο «Λιθαρίτσια» κοντά στην κεντρική πλατεία. Σχεδιάστηκε σαν γενικό Μουσείο της Ηπείρου και τα σχέδια είναι του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Περιλαμβάνει ευρήματα διεθνούς φήμης διαφόρων περιόδων από τον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο. Τα πιο σημαντικά είναι αυτά από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, ενώ σημαντικά εκθέματα (σκεύη, συλλογές νομισμάτων, θησαυροί κ.λ.π.) υπάρχουν και από άλλες περιοχές, όπως η Βίτσα, η Δουρούτη, η Λάκα Σουλίου, το Πωγώνι κ.α. Άρχισε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του 1970. Διαθέτει πέντε αίθουσες και δύο αίθρια. Οι αίθουσες Α, Β και Γ περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα από το χώρο της Ηπείρου. Η αίθουσα Δ ήταν αφιερωμένη στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και λαϊκή τέχνη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Τα δύο αίθρια περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές από αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Η αίθουσα Ε φιλοξενεί προσωρινά έργα ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.


Διεύθυνση : 25ης Μαρτίου 6
Τηλέφωνο : 26510- 25490
Το Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό λόγω ανακατασκευής του κτηρίου
URL: http://www.culture.gr/2/21/211/21112m/g211lm04.html


Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Στεγάζεται στο μεντρεσέ του Βελή Πασά, ανάμεσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και τη λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας. Οι τέσσερις αίθουσες του Μουσείου φιλοξενούν από το Φεβρουάριο του 1992,επί Δημαρχίας Φίλιππα Φίλου, υλικό από την Εθνική Αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, εφημερίδες, τυπογραφικά στοιχεία από το παράνομο τυπογραφείο, βιβλία για τη δράση της Αντίστασης, στολή αντάρτη, στρατιωτικούς χάρτες , όπως επίσης και την προτομή σε μπρούτζο του Κώστα Χολέβα, έργο του Κ.Καζάκου. Πάνω στους πίνακες με το φωτογραφικό υλικό, είναι αναρτημένα ποιήματα, που υπογραμμίζουν τη συγκινησιακή φόρτιση με την οποία είναι φτιαγμένο το μικρό, αλλά σημαντικό για την ιστορία του τόπου αυτό Μουσείο.


Διεύθυνση : Πλατεία Α. Παπανδρέου
Τηλέφωνο : 26510 -37644
Ώρες λειτουργίας : 09:30 π.μ. – 12:30 μ.μ., εκτός ΣαββατοκύριακουΜουσείο Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μουσείο Τυπογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το ιστορικό μουσείο στο Νησί Ιωαννίνων

Βρίσκεται στο νησί των Ιωαννίνων και στεγάζεται σε ένα κελί της Μονής Παντελεήμονα, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Αλή-Πασάς. Στη συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, προσωπικά αντικείμενα του Αλή-Πασά(έγγραφα, τη στολή της Κυρα-Βασιλικής κ.α.). Σε άλλο κελί της Μονής στεγάζονται τα αρχεία των μοναστηριών του νησιού.


Διεύθυνση : Νήσος Ιωαννίνων.
Τηλέφωνο.: 26510- 81791.
Ώρες λειτουργίας : 09:00 π.μ. – 09:00 μ.μ.

 

Χιονοδρομικά Κέντρα

.....Με την υποστήριξη του.....